11
Oct

Interviu Top Coach

Gratiela

Interviu cu Grațiela Baiaș,

Coach Asociat (ICI) & Master NLP

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clienților care doresc să-și cunoască mai bine coach-ul înainte să lucreze cu el, coachilor in formare, precum și celor care practică deja coaching-ul, în cazul în care doresc să învețe câte ceva din experiența altor coachi. Vă invit acum să cititi interviul cu Gratiela Baias – Coach Asociat (ICI) & Master NLP.

Care este citatul tau favorit?

„Trezește puterea propriei minți de a face lucrurile să se intample.” Robin S. Sharma

Cum ai descoperit coaching-ul?

Am întâlnit coaching-ul în urmă cu mulți ani, ca parte integrantă în cadrul diferitelor programe internaționale de management și antreprenoriat, pe care le-am urmat.  M-a atras de la inceput, dar directa implicare in dinamismul si provocarea lumii afacerilor era tot ceea ce îmi doream atunci. Am redescoperit coaching-ul și am decis că doresc să pornesc pe acest drum, cu ocazia cursurilor de formare in programare neurolingvistică.  Această decizie a venit într-un moment al vieții mele profesionale, în care am început să-mi doresc altceva, să dau altă semnificație misiunii mele, să doresc să contribui în alt fel la evoluția oamenilor.

Cât de importantă este potrivirea (chimia) dintre client și coach?

Este esențială, vitală, aș spune! Nu cred că se poate inregistra un progres real în urma procesului de coaching, decât atunci când această chimie există.  Când între client și coach există o apreciere și un respect, aproape instinctive ale unuia față de celalalt, o dorința de cunoaștere și deschidere în fața celuilalt, atunci se creează premisele unei relații de coaching reușite, la sfârșitul căreia clientul își atinge obiectivul propus și, de cele mai multe ori, chiar mai mult decat atât (obiective adiacente celui pentru care a venit, de care nu este conștient inițial și care i se dezvăluie pe parcursul desfășurării sesiunilor de coaching).

Care este filozofia ta de coaching?

Coaching-ul este însoțirea, susținerea, stimularea și provocarea clientului în a-și depăși limitele, în a-și descoperi potențialul latent și a-l pune la treabă, reușind să-l maximizeze și să atinga performanța dorită în viața personală și/sau profesională.

Care sunt cele mai importante trei calități ale unui coach?

Capacitatea de a iubi, accepta și acorda încredere necondiționată clientului, intuiția și concentrarea pe obiectivul clientului.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Autodezvoltare personală și profesională continuă, practică si alegerea unui mentor/model.

Povesteste pe scurt despre un client al tau, care a obținut rezultate extraordinare în urma sesiunilor de coaching.

Decizia unui client de a face o schimbare radicala în cariera a fost luata după 3 sesiuni de coaching și pusă în practică în decursul a 3 luni de zile, deși fusese planificata inițial să aibă loc peste circa 5 ani, ceea ce a adus multă bucurie, precum și creșterea semnificativă a calității vieții clientului respectiv. Sau, în urma a numai doua sesiuni de coaching, clientul și-a găsit soluții la provocări la care nu a găsit raspuns în 3 – 4 ani de consultații psihologice. În concluzie, coaching-ul este o investiție extrem de rentabilă, în timp și în bani, pentru cel care este pregătit și își dorește o schimbare evolutivă în viața lui privată, în carieră sau în afaceri.

Care sunt criteriile de selecție a unui coach pe care le-ai recomanda unui potențial client, atunci când își caută un coach cu care să lucreze?

Să-și folosească propria strategie funcțională, pe care o folosește atunci când face o alegere.  Eu, în calitate de client, caut să obțin un minim de informații și referințe, cercetez piața pentru a avea o imagine de ansamblu, dupa care merg foarte mult pe intuiție. Dacă după prima sesiune nu am un feeling ok în ceea ce privește chimia, întrerup procesul de coaching și aleg un alt coach.

Care este/a fost impactul coaching-ului în viața ta?

Descoperire, conștientizare, reinventare, evoluție.

Dacă ar fi să concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching într-un singur cuvant, care ar fi acela?

Catalizator (al progresului).

Cum crezi că va evolua piata de coaching in România, în următorii 3 – 5 ani?

Va crește și se va maturiza.