25
Apr

Limbajul trupului determină cine ești

Știm că mintea ne modifică corpurile. Dar este oare posibil ca trupurile noastre să ne modifice mintea?
Și când spun minte în cazul celor „puternici”, la ce anume mă refer?
Mă refer la gânduri și sentimente și aspectele fiziologice care alcătuiesc gândurile și sentimentele.
Cum arată mințile celor puternici față de mințile celor slabi?
Nu-i surprinzător că persoanele puternice tind să fie mai categorice, mai încrezătoare, mai optimiste? Simt că vor câștiga chiar și la jocurile de noroc.
De asemenea, tind să poată gândi mai abstract.
Există așadar numeroase diferențe. Își asumă mai multe riscuri, sunt multe diferențe între oamenii puternici și cei fără putere.
Fiziologic, sunt de asemenea diferențe, între cei doi hormoni-cheie: testosteronul, care este hormonul dominanței și cortizolul, care este hormonul stresului.
Masculii alfa puternici în ierarhiile primatelor au nivel crescut de testosteron și scăzut de cortizol.
Liderii puternici și eficienți au, de asemenea, un nivel crescut de testosteron și scăzut de cortizol.
Ce înseamnă aceasta? Când se gândesc la putere oamenii tind să se gândescă numai la testosteron, căci are legătură cu dominanța. Dar, puterea ține și de cum reacționăm la stres.
Vrem un líder foarte puternic, dominant cu testosteron foarte crescut, dar care reacționează puternic la stres? Probabil ca nu. Vrem o persoană care este puternică, fermă și dominantă, dar care nu reacționează puternic la stres, o persoană calmă.
Știm că, în ierarhiile primatelor, dacă un mascul alfa trebuie să preia controlul, dacă un individ trebuie să preia brusc rolul de lider, în câteva zile, nivelul lui de testosteron crește semnificativ, iar cel de cortizol scade semnificativ.
Deci, avem această dovadă că trupul modelează mintea, cel puțin la nivel facial, dar și că schimbările de rol pot remodela mintea.

Psiholog Amy Cuddy, Ted Talk Conferences