07
Jun

Eficientizează-ți timpul în secolul vitezei!

Pentru că trăim într-o eră suprasaturată cu emoții și evenimente, acest ritm angajant ni se pare natural. De fapt timpul a început să decurgă mult mai rapid pentru Homo Sapiens în ultima sută de ani.

Deși în decursul ultimului deceniu am devenit mai efectivi în ce facem și mai productivi la nivel de muncă, viteza cu care trăim pare să fie tot mai derutantă. Numărul factorilor care ne pot distrage de la lucru este imens. De la Push notifications, e-mailuri, mesaje pe Facebook, până la dorința implicită de a intra pe YouTube și de a urmări ultimul episod de la bloggerul vostru preferat. Lumea  digitală este programată într-o manieră, care ne va sustrage de la tot ce facem. Nu e neapărat un scop al acesteia, dar e cu siguranță un efect advers.

Ce am început să fac în ultimul timp, pentru a combate acest viciu, viciul de a-mi permite să fiu distras de evenimente irelevante de la procesul meu de lucru, este să practic timing-ul Pomodoro.

https://www.youtube.com/watch?v=CT70iCaG0Gs

Ceva ce a început ca un timer pentru bucătărie, a ajuns să fie printre niște practici populare pentru concentrare. Voi clarifica imediat.

Tehnica Pomodoro a fost concepută de Francesco Cirillo la sfârșitul anilor 80′. Timerul Pomodoro se folosește pentru a segmenta timpul care îl dedicați lucrului în secțiuni de 25 de minute.

Deci, această tehnică, în varianta sa tradițională, conține șase pași:

  • Definiți care este sarcina dumneavoastră.
  • Setați cronometrul pomodoro (în mod tradițional la 25 de minute).
  • Lucrați la sarcină până când veți auzi semnalul.
  • După ce se aude cronometrul, puneți un marcaj pe o bucată de hârtie.
  • Dacă aveți mai puțin de patru marcaje, faceți o scurtă pauză (3-5 minute), apoi treceți la pasul 2.
  • După patru pomodori, faceți o pauză mai lungă (15-30 minute).
  • Începeți din nou.

Această “pauză mai lungă” este, de obicei de 15-30 de minute, oricât timp aveți nevoie pentru a vă face să vă simțiți reîncărcați și să fiți gata să începeți o altă sesiune de lucru de 25 de minute. Repetați acest proces de câteva ori pe parcursul unei zile de lucru și, de fapt, veți reuși mai mult, comparativ cu zilele în care vă veți întrerupe la o cafea sau să serviți un pahar cu apă.

Scopul acestei tehnici este de a reduce impactul factorilor interni și externi asupra concentrării și menținerii unui flux de muncă.

Pomodoro este un sistem ciclic. Veți lucra în „sprinturi” scurte, ceea ce va asigura că sunteți productivi în mod constant. De asemenea, puteți lua pauze regulate care vă susțin motivația și vă păstrează creativitatea.

Lucrați productiv!

Cu prietenie, Jooble.