Lucas Derks – creator al metodei “Panorama Socială”, psihoterapeut, psiholog social, trainer NLP, autor, cercetător, fondator al grupurilor de cercetare “The International Laboratory for Mental Space Research” și “Society for Mental Space Psychology” și membru în cadrul NLP Leadership Summit. Psihoterapeutul britanic Andrew T. Austin îl descrie ca fiind “cel mai inteligent om pe care l-am cunoscut vreodată”.
Lucas Derks va susține pentru prima dată în România cursul de certificare “Social Panorama Consultant”!
Lucas Derks s-a născut pe data de 19 Noiembrie 1950 și locuiește în Nijmegen, Olanda.
Lucas a fost interesat de psihologie încă din 1970, începându-și studiile academice în psihologie socială la Universitatea din Utrecht în 1976. În 1982 și-a finalizat studiile masterale în psihologie cu o disertație ce aborda subiectul “pragmatismului”.
În 1977 a intrat În contact cu activitatea lui Richard Bandler și John Grinder de care ramâne fascinat pâna în ziua de azi. În 1983 a fost certificat ca NLP Practitioner la New York Training Institute for NLP În Statele Unite ale Americii, fiind astfel unul din primii practicieni și promotori ai NLP-ului în Olanda. În 1985 a fost certificat ca NLP Trainer la Institute for Eclectic Psychology din Nijmegen, Olanda, unde predă și în prezent.
Între 1980 și 1986 a lucrat ca cercetător în domeniul psihologiei sociale pentru câteva muzee de artă olandeze, precum: Het Rijksmuseum (Amsterdam), Het Centraal Museum (Utrecht), Van Gogh Museum (Amsterdam) si Maritiem Museum (Rotterdam). Tema sa de cercetare a fost studierea comportamentului vizitatorilor muzeelor la expozițiile de amploare.
Deși activează din 1982 și ca psihoterapeut, din 1986 a decis să-și dedice atenția exclusiv NLP-ului și altor subiecte conexe cu acesta. De atunci pâna în prezent a susținut training-uri pentru organizații precum Stichting voor Educatieve en Therapeutische Hypnose, SON Opleidingen BV te Eindhoven, Instituut voor Eclectische Psychologie, dar și în multe alte țări, precum Anglia, Austria, Belgia, Brazilia, Croatia, Finlanda, Franta, Grecia, Germania, Malta, Noua Zeelanda, Polonia, Ungaria, Surinam și Serbia.
În 1993, după studii și cercetări intense privind conexiunea dintre pragmatismul NLP-ului și psihologia sistemelor sociale, respectiv ale reprezentărilor mentale ale relațiilor sociale, el fondează propria sa abordare terapeutică numită “Panorama Socială”/”Social Panorama”. De atunci el studiază și rafinează această abordare în lucrul cu clienții săi atât în propriul cabinet cât și în alte locuri din lumea întreagă unde este invitat să predea această tehnică. Rezultatele și actualizarile cercetărilor sale în ceea ce privește “Panorama Socială” sunt publicate periodic în cărțile sale.
Lucas conduce de 20 de ani cursuri de certificare și workshop-uri ale aplicațiilor “Panoramei Sociale” în toată lumea (Austria, Belgia, Brazilia, Finlanda, Franța, Lituania, Olanda, Japonia, Portugalia, Polonia, Serbia, Statele Unite ale Americii). El este singurul Trainer autorizat în certificarea altor persoane în utilizarea acestei metode, prin eliberarea certificatului de “Social Panorama Consultant”.
În 2000, alături de psihologul Wolfgang Walker (Germania) și de economistul Walter Otsch (Austria) fondează grupul de cercetare “The International Laboratory for Mental Space Research” ce are ca activitate corelarea cercetărilor recente din domeniile psihologiei și lingivisticii cognitive, practica psihoterapeutică și a studiilor antropologice pentru o înțelegere mai profundă a fenomenelor individuale, sociale și culturale dintr-o perspectivă a experienței subiective senzoriale. Articolele și rezultatele cercetărilor lor în acest domeniu sunt publicate în mod constant și pot fi accesate aici: http://www.mentalspaceresearch.com.
În 2011, în Boulder, Colorado, U.S.A., fiind invitat la evenimentul anual al școlii NLP a lui Steve Andreas, Advanced Mastery Training pentru a susține un workshop legat de “Panorama Socială”, Lucas îl întâlnește pe psihoterapeutul britanic Andrew T. Austin. Aceștia încep să lucreze la un proiect comun, o abordare psihoterapeutică ce facilitează schimbarea clienților prin întreruperea tiparelor de identificare nocive și prin reconstruirea unei panorame sociale proprii adecvate nevoilor și dorințelor lor actuale. Rezultatele acestui proiect au fost publicate sub forma unui training video: http://identitypanorama.com.
În 2012, alături de Robert Hemelaar și de Rene Koppelaar fondează “Society for Mental Space Psychology” ce are ca obiectiv primar fundamentarea cât mai solida din punct de vedere știintific a psihologiei spațiului mental. Activitatea membrilor, dar și studiile din domeniu reunite de către aceștia poate fi urmărita aici: http://www.somsp.com/home-en.
De asemenea, printre pasiunile sale se regăsesc muzica și artele plastice, acesta urmând cursurile Școlii de Artă din Utrecht în perioada 1969-1973. Între 1973 și 1976 el a predat desenul și pictura la De Wekschuit din Zeist, Olanda, organizând apoi în 1980 și 1983 vernisaje cu lucrările sale.
Mai multe despre Lucas Derks și activitatea sa găsiți aici :
http://www.socialpanorama.com/international
http://www.mentalspaceresearch.com
Un interviu din 2015 despre activitatea sa: https://www.youtube.com/watch?v=eyZjj2G2ghE
Publicații: Lucas Derks este un autor prolific in domeniul Psihologiei si NLP-ului, o parte din cărțile sale fiind traduse in limbile englezlă, finlandeză, germană, portugheză și poloneză. De asemenea, Lucas a publicat și o serie de articole legate de “Panorama Socială” în diverse reviste de profil și a editat și produs trei documentare video legate de NLP și psihologia spațiului mental.
Cărti:
Derks, L. (1984). Geheime Psychologie. Een Theoretische Basis voor de Therapiemethode van Bandler en Grinder. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L. & Goldblatt, R. (1985). The Feedforward Conception of Consciousness. A Bridge between Therapeutic Practice and Experimental Psychology. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L. (1986). Creativiteitsmanagement, een praktische Handleiding voor het Begeleiden van Creatief Werk. Nijmegen: IEP Publicaties.
Derks, L. (1989). Psychotherapie. Een Kwestie van Wennen. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L., Sinclair, J.D. (1990). Racing the Turbo Brain. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L., Hollander, J., Meijer, A. (1990). Neuro-Linguïstisch Programmeren in Nederland. Utrecht: Servire.
Derks, L. (1992). De postume colleges van Herman Blaas, Amsterdam: Knipselscheer. (roman despre antropologia, pshologia, magia si viata academica a anilor ’80)
Derks, L., Hollander, J. (1996). (2011). Essenties van NLP. Sleutels tot Persoonlijke Verandering. Utrecht: Servire.
Derks, L. (1998). De Levenslijn: Eindelijke een Handleiding bij de Levenslijn. Doetinchem: Son IJsselgroep.
Derks, L. (1998). The Social Panorama Model: Social Psychology meets NLP. Doetinchem: Son IJsselgroep. [tradusa si in urmatoarele limbi: finlandeza (1999), olandeza (2000), poloneza (2002)]
Derks, L. (1999). (2010). Spoken in de Kop; de Sociaal Panorama Gids . Wageningen: DBB Special Products.
Derks, L. (2000). Das Spiel sozialer Beziehungen: NLP und die Struktur zwischenmenschlicher Erfahrung. Stuttgart: Klett-Cotta Verlag. [tradusa si in limba poloneza (2003)]
Derks, L. (2002). Sociale Denkpatronen – NLP en het Veranderen van Onbewust Sociaal gedra., Utrecht: Servire.
Derks, L. (2005). Social Panoramas – Changing the Unconscious Landscape with NLP and Psychotherapy. UK: Crown House Publishing. [tradusa si in limba portugheza (2010)]
Derks, L. (2009). Innerlijk Zonnestelsel. Amsterdam: J.M. Meulenhoff. (roman de factura Science-Fiction/ Paleopsihologica in care sistemul Panoramei Sociale este reprezentat intr-un scenariu fictiv ce are loc cu 18.000 de ani in urma)
Derks, L. (2011) Social Panoramas: How to change Unconscious Landscapes to Improve Relationships. In Hall L. M., Charvet, C. R. (Eds.), Innovations in NLP: for challenging times (pp 45-94) UK: Crown House Publishing.
Derks, L. (2013) Het Kreta Model; Model voor het Managen van Creativitet. Nijmegen: Coppelaer BV.
Articole:
Derks, L. (1995). Exploring the Social Panorama. NLP World, 2(3).
Derks, L. (1996). Teambuilding met het Sociaal Panorama. Informatiebulletin NVNLP.
Derks, L., Hollander, J. (1996). Exploring the Spiritual Panorama. NLP World, 3(2).
Derks, L. (1997). Personifikaatio ihmisten keskeisessa Kanssakaymisessa. NLP Mielilehti. (1)
Derks, L. (1997). Family Systems in the Social Panorama. NLP World. 4(1).
Derks, L. (1998). Gedachtenmonsters. Gesprekken over de beleving van bodemverontreiniging. Rapporten Geïntegreerd Bodemonderzoek (18).
Derks, L. (1998). Families in the Social Panorama. Anchorpiont. 12 (2).
Derks, L., Hollander, J. (1998). Systemic Voodoo. Anchorpoint. 12(3).
Derks, L. (1999). Perheet The Social Panorama Mallissa. NLP Mielilehti. (2).
Derks, L., Sinclair, J. D. (2000). Expanding the Neuro in NLP. NLP World. 7 (2).
Derks, L. (2000). De verkenning van het Spirituele Panorama. Inzicht. (5).
Derks, L. (2000). Iedereen is voor een Schone Bodem. Bodem. (4).
Derks, L. (2000). Das Soziale Panorama bei Verhandlungen; NLP-Friedensgesprache. Multi Mind. 6 (9).
Documentare:
https://www.youtube.com/watch?v=4I9pRvRYC_U Points of View in the NLP World (2013) Lucas Derks condensează informații esențiale și le prezintă sub forma unor scurte interviuri cu personalități din domeniul NLP-ului (Anneke Durlinger, Charles Faulkner, Jaap Hollander, Richard Bandler, Richard Bolstad, Robert Dilts, Steve Andreas, Ueli Frischknecht) dar și cu alți Traineri NLP din Austria, Belgia, Brazilia, Finlanda, Franța, Germania, Noua Zeelandă, Polonia, Rusia și Tunisia despre provocările cu care se confruntă in ziua de astăzi domeniul NLP-ului.
https://www.youtube.com/watch?v=to1_7g6KfF0 Mental Space Psychology: An emerging Paradigm (2014) Lucas Derks reunește informațiile din aplicabilitatea psihologiei cognitive asupra Psihologiei experienței subiective, respectiv asupra noului domeniu ce a apărut în ultimii 15 ani, Psihologia spatiului mental. În acest documentar sunt prezentate diverse studii de caz din domeniul Panoramei Sociale, Clean Space, Timeline Therapy, etc…
https://www.youtube.com/watch?v=366WAVxgVMw Personality In Mental Space(2015) Lucas Derks alături de psihoterapeutuele Adele Wallace și Karianne Van der Linden prezintă perspectiva Psihologiei spatiului mental asupra conceptului de “personalitate”. Ei demonstrază modul în care un psihoterapeut pregătit în această abordare poate explora și schimba anumite trăsături de personalitate ale clientului său prin eliminarea convingerilor limitatoare ce blochează această schimbare.